Kentimizin en önemli tarihi eserleri arasında yer alan yapı “Kümbetli Camii”, “Dümbekli Mescidi” veya “Tümbekli Cami” adlarıyla da anılır. 3 semavi dine (Musevilik, Hrıstiyanlık ve Müslümanlık) mabetlik yapma özelliğine sahip olan cami Bursa’da bu özelliği taşıyan tek ibadethanedir.
Bu tarihi yapı ilk olarak havra olarak ibadete açılmış, sonra kiliseye dönüştürülmüş ve son bin yıldır da camii olarak Müslümanlara hizmet ediyor.
Asıl ibadet mekanının doğu bölümünün üzeri kubbe örtülüdür. Duvarlarının yapımında moloz taş ve mermer parçaları kullanılmış, Bizans dönemi sütun başlarından yararlanılmıştır. Kuzeybatıdaki minaresi yuvarlak gövdeli, tek şerefeli ve konik külahlıdır. Doğu - batı yönünde dikdörtgen planlı harim, kuzeyinde ona bitişik yan mekan ve batısında son cemaat yerinden oluşur. Harim, eksenin batısında iki sütunlu, üç açıklıklı bir arkadla iki bölüme ayrılır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı batı bölüm beşik tonozla örtülüdür. Batı duvarda, eksendeki kapı son cemaate; kuzey duvarda eksenden batıya kaymış basık kemerli kapı yan mekana açılır. Güney duvar sağırdır. Arkadın ortasında açıklık sivri, yan açıklıklar yuvarlak kemerlidir. Kemerler yanlardan duvar payelerine otururlar. Harimin doğu bölümü kare planlı olup, üzeri üçgen kuşağı ile geçilen kubbe ile örtülüdür. Güney duvarında eksende yarım yuvarlak mihrap nişi, yanlarında birbirine simetrik eş genişlikte iki pencere yer alır. Son cemaat yeri kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Güney duvarda eksenin batısında bir pencere, batı duvar ekseninde giriş ve iki yanında ikişer pencere yer almaktadır. Sekiz kollu şamdan ve Hz. Davut yıldızının izlerini taşıyan yapı, dikdörtgen plana sahiptir.
Merkezi Konum, Uygun fiyat, Aile-Çift ve Tek Kişilik Oda Seçenekleri ve Zengin Kahvaltı ile hizmetinizdeyiz
Cumhuriyet Alanı Belediye Binası Yanı
(0-224) 676 17 30
(0-533) 341 90 11
(0-536) 617 73 55
info@karacabeyunotel.com
Karacabey Ün Otel - Copyright © 1990 | Designed by HTML Codex