Osmanlı Devleti döneminde bir Rum köyü olduğu bilinmektedir. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli maden işletmeleri olduğu günümüzdeki kalıntılardan anlaşılmakta olup, köyün yaşlılarının da söylediğine göre burada kurşun madeni olması nedeniyle isminin Kurşunlu olduğu tahmin edilmektedir.
Köyün tarihi: Köyde bulunan Hagios Demetrios adına yapılmış kilisesi ayrıca Megas Argos ile Polichnion Polychronia manastır kalıntılarından ve bugün orman olan dağ eteğindeki ev kalıntılarından köyün çok eski bir yerleşim alanı olduğu bilinmektedir. Bizans ve Osmanlı Devletleri döneminde bu köyde bulunan “Manastır’da rahibeler yetiştirildiği, halkın zeytincilik, bağ ve bahçe işlerinin yanında şarap üretimiyle geçimlerini sağladıkları söylenmektedir. Köy 600 yıla yakın bir zaman Osmanlı himayesinde kalmış, Cumhuriyetin kuruluşundan önce (İstiklal Harbi esnasında) Yunanlıların bölgeyi ele geçirmesiyle bu köy halkı da işgal kuvvetlerine yârdim etmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra devletine ihanet eden bu insanlar köyü terk ederek Yunanistan’a kaçmışlardır.
Köyün yeniden kurulması: 1923-1933 yılları arasında köy tamamen boş kalmıştır. 1933 yılında yapılan Mübadil Mühacir (Halkları karşılıklı değiştirme) anlaşması ile Kurşunlu Köyü’ne Drama yöresinden 18 aile gelerek buraya yerleşmişlerdir.
Kurşunlu’ya gelen aileler çiftçilikle uğraştıklarından bu sahil köyünde önceleri orman isçiliği ve balıkçılık yapılmamıştır. Köye gelenlerden iki aile burada kalırken diğerleri çiftçiliğe daha müsait olan Karacabey’in ova köylerine gitmişlerdir. Köyde kalan iki aileden birisinin oğlu olan Hüseyin POYRAZ o dönemde boşalan köye yeni aileler getirme çabasına girişmiş ve köy muhtarı olup köyün gelişmesi için yoğun bir çaba sarf etmiştir.
Köyün tarihindeki önemli olaylar: Kurtuluş Savaşı’nda köyün Rum halkı işgal kuvvetleriyle işbirliği yapmışlar; fakat sonunda köyü terk etmek zorunda kalmışlardır.
Cumhuriyetin ilanından 10-15 yıl önce Malkara mahallesinde yasayan “Manol” isminde bir korsan olduğu, bu korsanın yöreden ve İstanbul’dan Mihaliç deresine gelen gemileri soyduğu anlaşılmaktadır.
Kirman isimli bir eşkıyanın da zamanında nam saldığı bilinmektedir.
Köyle ilgili bir rivayete göre Bizans döneminde bir imparatorun kızı bulaşıcı olan cüzzam hastalığına yakalanmış, şifa bulunamayınca babası tarafından saraydan uzaklaştırılmış ve gemiyle köye bırakılmış. Daha sonra Kurşunlu deresine giren güzel prenses şifa bulmuştur.
Tarihi eserler: Köyün en önemli tarihi eseri Megas Argos ile Polichnion Polychronia Manastırlarıdır. Yaklaşık 5 dönüm arsada kurulmuş çok güzel bir esermiş, gerek köye ilk gelen muhacirler ve gerekse sonradan gelenlerin bilinçsizliği ile tahrip olmuştur.
Manastır’dan kalan sütun başları ve bazı kalıntılar açık müze halinde korunmaya alınmıştır. 1950 yılına kadar köy içinde hala ayakta duran Hagios Demetrios adında bir kilise varmış. Bu kilise ile birlikte civarda bulunan 12 adet farklı kilise tamamen yok olmuştur. Günümüzde bu eserlerin ufak tefek kalıntıları vardır.
Turizm alanında gelişmeler: Kurşunlu Köyü sahilinde, ormanla denizin iç içe olması, havası ve suyunun güzel olması, tabii güzellikleri ve denizinin temizliğiyle ülkemizin en şirin tatil yörelerinden birisi olup gelişmeye ve yatırıma açıktır. Sahilleri koruma ve imar kanunları ile yerleşik alanda sahile 30 m. Mücahir alanda 100 m. Mesafeye ev yapmak yasaklanmıştır.
Malkara mahallesiyle birlikte köyde 850’nin üzerinde yazlık daire vardır.
Sürekli gelişen tatil yöresi her geçen gün gelişmekte ve turizm merkezi haline gelmektedir.
Kurşunlu’nun konumu: Köy Türkiye’nin kuzey batısında Marmara Denizi’nin güney sahilinde, Bandırma Körfezi’nin 26 km. doğusundadır. Köyün kuzeydoğusunda 13 deniz mili mesafesinde İmralı adası yer almaktadır. Köy doğuda, Karacabey’e bağlı Bayram dere, Yeniköy, Güney Şahmelek, batıda Bandırma ilçesinin Yenice köyleri ile komşudur. Köyün Karacabey ilçesine uzaklığı 40, Bursa’ya 105 km’dir.
Merkezi Konum, Uygun fiyat, Aile-Çift ve Tek Kişilik Oda Seçenekleri ve Zengin Kahvaltı ile hizmetinizdeyiz
Cumhuriyet Alanı Belediye Binası Yanı
(0-224) 676 17 30
(0-533) 341 90 11
(0-536) 617 73 55
info@karacabeyunotel.com
Karacabey Ün Otel - Copyright © 1990 | Designed by HTML Codex